Home ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΑΝΔΡΑΣ Τα πρόσωπα της ανδρικής απιστίας

Τα πρόσωπα της ανδρικής απιστίας

Ξανά – ανάλυσε την

Οι λόγοι που μπορεί να οδηγήσουν κάποιον άντρα στην απιστία – ειδικά όταν είναι απροετοίμαστος να βιώσει νέους ρόλους σαν του συζύγου, του πατέρα, αλλά και του μόνιμου συντρόφου- είναι συνήθως ο εξής… ένας: Η αίσθηση απώλειας του ρόλου του ως εραστή που είναι ταυτόσημος με τον ελεύθερο και όχι τον δεσμευμένο άντρα. Νιώθοντας πώς χάνει μέρα με τη μέρα την αρσενική του ταυτότητα θα προσπαθήσει να την ξαναβρεί συνήθως μέσα από κάποια νέα σχέση, διασφαλίζοντας άτσαλα την χαμένη ελευθερία του. Κάπως έτσι, θυμώνοντας όλο και πιο πολύ με τον εαυτό του, τον περίγυρο και βέβαια με την σύντροφό του –παρατηρώντας τον ανδρισμό του να συρρικνώνεται, προσπαθεί να εκδικηθεί την ίδια του τη δέσμευση… με την άτυπη κατάργησή της. Αυτός ο κυρίαρχος λόγος που εξηγεί την απιστία, χωρίζεται κατά περίπτωση σε 6 αντρικά προφίλ που ψάχνοντας την αντρική τους ταυτότητα, επιτίθενται… απιστώντας:

1. Με ευνούχισες!

Η αίσθηση του ευνουχισμού για έναν άντρα μέσα σε μια σχέση είναι σχεδόν αβάσταχτος. Η σύντροφος ενός τέτοιου άντρα, αντί να τον παροτρύνει θετικά, να τον υποστηρίζει και να τον προωθεί, αντίθετα τον ανταγωνίζεται, τον παραγκωνίζει και τον υποτιμά – έμμεσα ή απροκάλυπτα – με αποτέλεσμα να τον ακυρώνει. Οι συνεχείς επιπλήξεις της, δεν απαξιώνουν μόνο τις πράξεις του αλλά τον καταργούν ολοκληρωτικά ως ένα αρσενικό με πολύ χαμηλή αυτοεκτίμηση. Σύντομα, όταν γνωρίσει μια άλλη γυναίκα, που θα του εκφράσει ότι αξίζει, με μαθηματική ακρίβεια θα γίνει έρμαιο του θαυμασμού, της αφήνοντας το ένστικτο της αυτοσυντήρησης να τον καθοδηγήσει: «Θα πας, εκεί που νιώθεις καλά».

Το βαρόμετρο του χωρισμού:

Αυτοί οι άντρες, συνήθως χωρίζουν οι ίδιοι την σύντροφό τους μετά βέβαια… από την απιστία τους.

2. Έχω ανάγκη από επιβεβαίωση!

Υπάρχουν όμως και οι άντρες που ενώ έχουν μια καθ’ όλα αρμονική σχέση – συμπεριλαμβανομένου και του ικανοποιητικού σεξ-  συχνά αισθάνονται ότι αμφισβητείται ο ανδρισμός τους όπως και ο εγωισμός τους. Ακόμη κι αν η σύντροφος με τη συμπεριφορά της δεν αφήνει υπόνοιες ανάλογης αμφισβήτησης ο ίδιος έχει ανάγκη να νιώθει ποθητός γενικά από την θηλυκή κοινότητα – με αποδείξεις! Έχει μεγαλώσει άλλωστε γνωρίζοντας πώς το αξιοπρεπές αρσενικό δεν εγκλωβίζεται σε μονογαμικά μοντέλα. Συγχρόνως, ένας άντρας χρειάζεται να δείχνει κοινωνικά δυνατός και αυτή η δύναμη απορρέει και από το γεγονός της… επιτυχίας του στις γυναίκες. Μάλιστα, πολλές φορές δεν αντέχει να βρίσκεται μόνο με μια γυναίκα, γιατί απλά… δεν της αξίζει. Το πρότυπο της γυναίκας που αξίζει την απόλυτη αφοσίωση του είναι… μόνο η  μητέρα του: «Για να μπορέσει ένας ενήλικας, άντρας ή γυναίκα, να δημιουργήσει μια ολοκληρωμένη συντροφική σχέση, θα πρέπει νωρίτερα να έχει απομυθοποιήσει τα γονεϊκά του πρότυπα» εξηγεί, η Ελεάνα Ελευθερίου, ψυχοθεραπεύτρια-σεξολόγος.

Το βαρόμετρο του χωρισμού:

Συνήθως τον χωρίζει η απατημένη σύντροφος που βρίσκεται, αποσβολωμένη να αναρωτιέται το… γιατί.

3. Νιώθω ανασφάλεια

Ο άντρας αυτός έχει την δαμόκλειο σπάθη της απιστίας πάνω από το κεφάλι του. Απιστεί επειδή είναι σίγουρος, πώς δεν είναι δυνατόν να αξίζει την πίστη της συντρόφου του σε βαθμό να είναι πεπεισμένος πώς το να τον απατήσει η γυναίκα του είναι θέμα… χρόνου. Έτσι πληρώνει την πιθανή απιστία προκαταβολικά: «Σου κρατάω το χαλινάρι, πηγαίνοντας με άλλες γυναίκες, αφού και εσύ θα το κάνεις». Συγχρόνως, η χαμηλή του αυτοεκτίμηση προσθέτει αυτοκαταστροφικές τάσεις για τη σχέση του.

Το βαρόμετρο του χωρισμού:

Θα χωρίσει πρώτος την σύντροφό του. Ο φόβος και μόνο μήπως απορριφθεί, τον κάνει να την απορρίψει πρώτος.

4. Θέλω να σε ταρακουνήσω

Συχνά, παρατηρούμε στις μακροχρόνιες σχέσεις μια σεξουαλική ή συναισθηματική απόσυρση, που σημαίνει: «βολεύομαι μέσα στη σχέση» ή «θεωρώ το σύντροφο μου δεδομένο και δεν τον διεκδικώ», ή «δεν διεκδικώ ούτε… τον εαυτό μου και αφήνομαι, δεν προσέχω την εμφάνισή μου κλπ». Ο άντρας που βρίσκεται με μια τέτοια σύντροφο δεν θα απιστήσει με σκοπό τον χωρισμό, αλλά με σκοπό να την ταρακουνήσει: «Πρόσεχε, θα φύγω…».

Το βαρόμετρο του χωρισμού:

Δεν έχει σκοπό να χωρίσει, απλά βγάζει ένα είδος… κραυγής βοήθειας!

5. Σε εκδικούμαι

Η εκδίκηση είναι κυρίως γυναικείο χαρακτηριστικό, όμως υπάρχουν και άντρες που ενώ είναι πολύ ερωτευμένοι και επιθυμούν την σύντροφό τους συγχρόνως αισθάνονται με κάποιον τρόπο ότι τους έχει βλάψει- ίσως και με απιστία- σε κάποιον τομέα. Αυτό το συναίσθημα, τους δημιουργεί την ανάγκη να εκδικηθούν απιστώντας και μάλιστα με τρόπο ώστε η… ανύποπτη ενδιαφερόμενη σίγουρα να το αντιληφθεί. Με λίγα λόγια, ακολουθούν την παλαιά διαθήκη του «Οφθαλμός αντί οφθαλμού».

Το βαρόμετρο του χωρισμού

Ή θα τον αφήσει η σύντροφος όταν θα το μάθει ή ο ίδιος μετά την απιστία θα χωρίσει.

6. Είμαι πολυγαμικός!

Είναι ο τύπος του «Θα ζήσω ελεύθερο πουλί!». Χρειάζεται να επιβεβαιώνεται συνεχώς από νέες γυναικείες παρουσίες, και μάλιστα μεταβιβάζει την ευθύνη της απιστίας του στη γυναίκα. Όμως, δεν της το κρύβει. Αντίθετα ξεκαθαρίζει από την αρχή τις προθέσεις του και αφήνει την ευθύνη της επιλογής σε εκείνη: «Αν, θέλεις να είμαστε μαζί, θα δεχτείς τις… υπόλοιπες».

Το βαρόμετρο του χωρισμού:

Θα τον χωρίσει πολύ δύσκολα ακόμη και όταν αντιληφθεί πως ναι… το εννοούσε!

Οι 13 βασικότεροι λόγοι απιστίας

1.     Η απογοήτευση και η αποξένωση που μπορεί να δημιουργηθεί ανάμεσα σε ένα ζευγάρι.

2.     Η μοναξιά, η συναισθηματική και σεξουαλική αποστασιοποίηση που χτίζεται συνήθως από τη φθορά του χρόνου και την καθημερινότητα

3.     Οι συνεχής και καθημερινές συγκρούσεις

4.     Η επικριτική στάση που συνήθως άθελά μας υιοθετούμε

5.     Η υποτίμηση και η απαξίωση

6.     Η αδιαφορία

7.     Το συναισθηματικό κενό

8.     Η επιθετικότητα

9.     Η ειρωνεία και ο σαρκασμός

10.   Η εγωκεντρική συμπεριφορά που εκλαμβάνεται ως πλήρης αδιαφορία για τις ανάγκες και τα θέλω του άλλου

11.    Η καταπίεση και ο έλεγχος που συνήθως «δικαιολογούνται» από αυτόν που τα ασκεί, με το επιχείρημα της έλλειψης εμπιστοσύνης

12.    Ο φόβος και η ανασφάλεια, ενάντια στον σύντροφο με το υπονοούμενο: «σε μαλώνω, για να μην κάνεις κάτι… όχι γιατί έκανες»

13.    Όταν όταν μια γυναίκα «καταφέρνει πραγματικά να ευνουχίσει έναν άντρα, διεκδικώντας ή και καταστρέφοντας το φαλλό του» όπως μας εξηγεί η Ελεάνα Ελευθερίου, ψυχοθεραπεύτρια – σεξολόγος.

Η νομιμοποίηση της απιστίας

O άντρας άτυπα ακόμη και στον 21ο αιώνα «νομιμοποιείται» να απιστεί. Πολλές γυναίκες παραδέχονται σιωπηλά ή και δηλώνοντάς το, πώς ο άντρας έχει «δικαίωμα» να απιστεί, αρκεί να γυρίζει πάντα πίσω. Ειδικά, κάποιες από τις γυναίκες που έτυχε να έχουν έναν πατέρα που συχνά «ξεπόρτιζε» συμμαχούν άθελά τους με ανάλογες αρσενικές συμπεριφορές. Καλό είναι να θυμόμαστε όμως, πώς ο άντρας που θα εμπλακεί και συναισθηματικά με κάποια από τις παράνομες σχέσεις του είναι πιθανό να φτάσει στο χωρισμό, ενώ μια γυναίκα σε ανάλογη θέση, θα το αποφάσιζε πολύ πιο δύσκολα.

Αλλάζει το σκηνικό της απιστίας;

Το γεγονός ότι ο άντρας όταν απιστεί λειτουργεί κυρίως σαν «επιβήτορας» αλλά επιστρέφει στην νόμιμη σύντροφό του, τείνει στις μέρες μας να καταρριφθεί, όπως και το ότι μια γυναίκα συνήθως έχει προηγουμένως ερωτευθεί τον άντρα που την οδηγεί στην απιστία.

Ο 7ος και αναπόφευκτος λόγος

Υπάρχει και ένας ακόμη λόγος, που ένας άντρας περνάει στην απιστία. Δεν το έχει προγραμματίσει, δεν θέλει να εκδικηθεί ούτε έχει πέσει ή έχει ανέβει υπερβολικά η αυτόεκτίμηση του. Απλά, ερωτεύεται με εκείνον τον τρόπο, που δεν έχει γυρισμό. Η ζωή έχει μεγαλύτερη φαντασία από τα… όνειρά μας;

Μπορεί η απιστία να μη μας αφορά τις περισσότερες φορές, αλλά δεν ειναι συνήθως και εντελώς τυχαίο το ότι μας συνέβει, διότι εμείς επιλέξαμε τον συγκεκριμένο άνθρωπο και ίσως υπάρχουν λόγοι που χρειάζεται να διερευνήσουμε… Δεν ειναι τοσο απλά τα πράγματα δηλαδή. ο καθένας, μπορεί να ανακαλύψει τη δική του αλήθεια, μόνο κάνοντας προσωπική δουλειά με ειδικό, τις περισσότερες φορές, για να ανακαλύψει εις βάθος όλα εκείνα που τον απασχολούν. Για παράδειγμα, μπορεί κάποιος απιστώντας να δίνει τροφή στον ναρκισσισμό του ή μπορεί να ξαναζεί την εφηβεία του… χίλια μπορεί.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ερωτικά Ταρώ 7/7/2022

Ερωτικά Ταρώ Από την Ηρώ Τηλ. 14990 Σε αυτή την ανάρτηση της Ιστοσελίδας, που έχετε αγαπήσει και με την ευκαιρία να σας ευχαριστήσω για τα καλά λόγια...

Η ΘΕΣΗ ΚΑΙ ΟΙ ΗΜΕΡΗΣΙΕΣ ΟΨΕΙΣ ΤΗΣ ΣΕΛΗΝΗΣ 7/7/2022

Η ΘΕΣΗ ΚΑΙ ΟΙ ΗΜΕΡΗΣΙΕΣ ΟΨΕΙΣ ΤΗΣ ΣΕΛΗΝΗΣ Από τον Κώστα Κονδύλη Τηλ. 14990 Στο κείμενο αυτό θα δίνονται οι όψεις που σχηματίζει η Σελήνη με τους...

Ερωτικά Ταρώ 6/7/2022

Ερωτικά Ταρώ Από την Ηρώ Τηλ. 14990 Σε αυτή την ανάρτηση της Ιστοσελίδας, που έχετε αγαπήσει και με την ευκαιρία να σας ευχαριστήσω για τα καλά λόγια...

Η ΘΕΣΗ ΚΑΙ ΟΙ ΗΜΕΡΗΣΙΕΣ ΟΨΕΙΣ ΤΗΣ ΣΕΛΗΝΗΣ 6/7/2022

Η ΘΕΣΗ ΚΑΙ ΟΙ ΗΜΕΡΗΣΙΕΣ ΟΨΕΙΣ ΤΗΣ ΣΕΛΗΝΗΣ Από τον Κώστα Κονδύλη Τηλ. 14990 Στο κείμενο αυτό θα δίνονται οι όψεις που σχηματίζει η Σελήνη με τους...