Βιορυθμοί

Τα πρωτόνια, ηλεκτρόνια, ουδετερόνια και άλλα σωματίδια απ’ την διαίρεση της ύλης, περιστρέφονται γύρω από ένα σταθερό κέντρο, όπως οι Πλανήτες του Ηλιακού μας Συστήματος γύρω από τον Ήλιο και διαγράφουν τροχιές, ενεργειακές τροχιές καθώς είναι εκδήλωση της ενέργειας και όχι ύλης, ακτινοβολίες και όχι σώματα που αυτές οι τροχιές μπορούν να σημειωθούν ως κυμάνσεις σε μορφή ημιτονοειδή.

Η περιοδικότητα σε μία κύμανση, βοηθά στον εντοπισμό, προσδιορισμό και μέτρηση αυτού του φαινομένου, του κύματος. Ο ρυθμός αυτής της κύμανσης υπάρχει σε διάφορα φαινόμενα και εκδηλώσεις της ίδια της φύσης όπως: στη διαδοχή της ημέρας με τη νύχτα, στο άνοιγμα και στο κλείσιμο των λουλουδιών, σε φαινόμενα της ιστορίας αλλά και της οικονομίας. Αλλά υπάρχει περιοδικότητα και συχνότητες κυμάνσεων και στον οργανισμό του ανθρώπου.

Στον ανθρώπινο οργανισμό η πρώτη κύμανσης – περίοδος, που εντοπίστηκε ήταν του μηνιαίου κύκλου της γυναίκας, που γι’ αυτό ακριβώς λέγεται και ‘κύκλος‘ και ακόμα πιο παραστατικά λέγεται και ‘περίοδος‘. Βέβαια ο ρυθμός αυτός δεν είναι ο μόνος που υπάρχει στο ανθρώπινο σώμα και τον οργανισμό. Οι ερευνητές της Χρονοβιολογίας έχουν καταλήξει πια στο συμπέρασμα πως ένα ‘εσωτερικό ρολόι‘, ρυθμίζει την υγεία, αλλά και την ίδια τη ζωή, όπως και τις εκδηλώσεις συναισθημάτων και ψυχισμού. Ο μελετητής της Αστρολογικής Θεωρίας αναγνωρίζει βέβαια σ’ αυτό το ρολόι την κίνηση των πλανητών και τη, σύμφωνα με τα δεδομένα της Αστριατρικής Συσχέτισης της.

Ο Φρόυντ κατάληξε, μετά από έρευνες παράλληλα με τις ανεξάρτητες έρευνες του ψυχολόγου Χέρμαν Σβόμποντα, σε κοινό-συμπέρασμα: πυρετοί και σωματικές ασθένειες, που εκδλώνονται περιοδικά, υπακούουν στην κίνηση δύο ακόμη κύκλων (ρυθμών), που διατρέχουν την ανθρώπινη ενεργητικότητα, δηλαδή τη ζωή του οργανισμού: ο ένας κύκλος των 23 ημερών, συνδέεται με τη ζωτικότητα, ενεργητικότητα και γενικά την καλή φυσική κατάσταση του ατόμου και λέγεται Φυσιολογικός (Ρ) ή Σωματικός. Ο δεύτερος είναι 28 ημερών, συνδέεται με τα νεύρα και γενικά την ψυχολογική κατάσταση του ατόμου και λέγεται Συγκινησιακός (S), ή Ψυχικός από ορισμένους ψυχικούς, γίνεται δε αντιληπτός στη γυναίκα με την σωματική εκδήλωση του μηνιαίου κύκλου. 14 χρόνια αργότερα απ’ τη δημοσίευση των νέων θεωριών ο Άλφρεντ Τέλτσερ ανακάλυψε τον τρίτο βιολογικό κύκλο, τον Διανοητικό (Ι), 33 ημερών, που άλλοι αποκαλούν πνευματικό και που συνδέεται με την εκδήλωση και ανάπτυξη των διανοητικών ικανοτήτων του ατόμου. Το γεγονός ότι μερικές φορές υπάρχουν αλλαγές στην επίδραση των ίδιων σημείων ενός ρυθμού πάνω στο ίδιο άτομο αποδίδεται στην ενέργεια ενός τέταρτου κύκλου, που η ύπαρξή του πιθανολογείται.

Με τη μελέτη των βιολογικών κύκλων ασχολείται η Βιορυθμική. Καθώς φαίνεται οι βιορυθμοί υπακούουν στο νόμο της διαρχίας, του Yin και του Yang του θετικού και του αρνητικού. Έτσι κάθε Βιορυθμική κύμανση διακρίνεται σε δύο στάδια ή φάσεις. Στην πρώτη φάση (11,5 ημερών για το Φυσιολογικό, 14 για τον Συγκινησιακό και 16,5 για τον Διανοητικό) κυριαρχεί η ανοδική θετική, ηλιακή ενέργεια Yang με αποτέλεσμα να υπάρχει υγεία και σωματική ευεξία (Ρ), ευχάριστη διάθεση (S) και μεγάλη διανοητική ικανότητα (Ι), ενώ στη δεύτερη φάση (11,5 ημέρες για το Φυσιολογικό, 14 για τον Συγκινησιακό και 16,5 για τον Διανοητικό) κυριαρχεί η καθοδική αρνητική σεληνιακή ενέργεια Yin με αποτέλεσμα ατυχήματα, ασθένειες και κατάπτωση (Ρ), μελαγχολία και εκνευρισμό (S) και μειωμένη διανοητική απόδοση (Ι).

Συμπερασματικά θα λέγαμε ότι για Αθλητικές δραστηριότητες υπάρχει εύνοια όταν ο Φυσιολογικός – Σωματικός ρυθμός Ρ βρίσκεται σε θετική φάση. Για τζόγο και τυχερά παιγνίδια προκύπτει εύνοια όταν οι ρυθμοί Συγκινησιακός – Ψυχικός και ο Διανοητικός είναι θετικοί. Εμπνεύσεις και καινούργιες ιδέες υπάρχουν απ’ την θετική φάση της περιόδου του Διανοητικού ρυθμού. Καλές διαπραγματεύσεις και συμφωνίες προκύπτουν όταν ο Διανοητικός και Συγκινησιακός – Ψυχικός βρίσκονται σε θετική φάση. Για κοινωνικές ασχολίες υπάρχει εύνοια απ’ την θετική φάση του Συγκινησιακού – Ψυχικού ρυθμού.

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Τετράγωνο Ερμή – Κρόνου (1/11/2020)

Τετράγωνο Ερμή - Κρόνου (1/11/2020) Από τον Ανδρέα Παπιδά Τηλ. 14990 Στις 1/11/2020 στις 21:06 ο Ανάδρομος Ερμής απ’ τις 26ο 15’ Ζυγού έρχεται σε Τετράγωνο με...

Αντίθεση Ήλιου – Ουρανού (31/10/2020)

Αντίθεση Ήλιου – Ουρανού (31/10/2020) Από την Στέλλα Τηλ. 14990 Στις 31/10/2020 στις 17:53 ο Ήλιος συνεχίζοντας την πορεία του στο Ζώδιο του Σκορπιού απ’ τις 08ο...

ΠΑΝΣΕΛΗΝΟΣ 31/10/2020

ΠΑΝΣΕΛΗΝΟΣ 31/10/2020 Από τον Ανδρέα Παπιδά Τηλ. 14990 Η Πανσέληνος στις 31/10/2020 και ώρα 16:49 στις 08ο 38’ Ταύρου-Σκορπιού επηρεάζει ιδιαίτερα τα Ζώδια του Σταθερού Σταυρού (Ταύρους,...

ΠΛΑΝΗΤΙΚΕΣ ΩΡΕΣ 1/11-7/11/2020

ΠΛΑΝΗΤΙΚΕΣ ΩΡΕΣ Από τον Κώστα Κονδύλη Τηλ. 14990 Οι Πλανητικές Ώρες, είναι ο χωρισμός του 24ώρου της μέρας από την Ώρα της Ανατολής του Ηλίου μέχρι της...