Νέα μαμά;

Νέα μαμά;
Το μωρό πεινάει, κλαίει, νυστάζει και χρειάζεται μπάνιο. Αν πιστεύετε ότι βιώνετε έντονο άγχος επειδή το παιδί «σας χρειάζεται», δείτε πώς μπορείτε να το διαχειριστείτε με επτά τρόπους, όπως συμβουλεύει η ψυχολόγος Ειρήνη Γιαννόπαπα.
Τόσο η εγκυμοσύνη όσο και η μητρότητα φέρνουν μεγάλες χαρές αλλά και τεράστιες αλλαγές, που μπορεί να σας προκαλέσουν άγχος και ανασφάλειες. Ενδέχεται το άγχος να μην μπορείτε να το αλλάξετε στη παρούσα φάση ως νέα μαμά, μπορείτε όμως να το ελέγξετε και να το διαχειριστείτε καλύτερα. Δείτε πως.
1 Αποδεχτείτε
Οι άνθρωποι που είναι πιο ευάλωτοι στο άγχος είναι εκείνοι που προσπαθούν να τα κάνουν όλα για να είναι αρεστοί και αποδεκτοί απ’ όλους. Αποδεχτείτε τις αδυναμίες σας και θέστε ρεαλιστικούς στόχους.
2 Επικεντρωθείτε
Προσπαθήστε να επικεντρώνεστε κάθε φορά σε ένα πράγμα που κάνετε και φροντίστε να μην ικανοποιείτε όλους όσοι σας ζητούν να κάνετε πράγματα ταυτόχρονα. Συγκεντρωθείτε στο τώρα. Αν το μωρό κλαίει και παράλληλα χτυπάει το τηλέφωνο δεν χρειάζεται να πάρετε αγκαλιά το μωρό και να σηκώσετε το τηλέφωνο. Διαθέστε λίγο χρόνο στο μωρό και αγνοήστε το τηλέφωνο για λίγο.
3 Επενδύστε
Όσο πιο αφοσιωμένες είσαστε σε αυτό που κάνετε, τόσο πιο γρήγορα τελειώνετε. Με το να εστιάζετε σε μια δραστηριότητα και να μην κάνετε πολλά πράγματα ταυτόχρονα εξοικονομείτε χρόνο, είσαστε πιο αποτελεσματικές και μειώνετε το άγχος σας.
4 Εκλογικεύστε
Εκλογικεύστε τους φόβους που έχετε για το μωρό Τι κακό μπορεί να συμβεί; Τι δεν μπορείτε πραγματικά να αντιμετωπίσετε; Ποιες είναι οι πιθανότητες να συμβεί κάτι που δεν θα μπορέσετε να διαχειριστείτε;
5 Οριοθετήστε
Προσπαθήστε να βάλετε από την αρχή όρια. Δεν είναι εύκολο αλλά θα σας βοηθήσει στην πορεία και θα μειώσει το άγχος σας. Είναι απαραίτητο να υπάρχει ένα πρόγραμμα, να ξέρει το μωρό πότε κοιμάται, πότε τρώει και πότε είναι η ώρα για παιχνίδι παίξει.
6 Συνειδητοποιήστε
…ότι δεν είστε τέλεια μαμά. Τέλεια μαμά δεν υπάρχει και τα ευτυχισμένα παιδιά δεν έχουν τέλειους γονείς, έχουν ευτυχισμένους γονείς. Οπότε μειώστε την τελειομανία σας και μην τα κάνετε όλα μόνη. Μοιράστε δουλειές και αρμοδιότητες, όλοι μπορούν να βοηθήσουν κι όλοι πρέπει να βοηθήσουν.
7 Ξεπεράστε
Υπάρχει ένα μύθος που λέει ότι μία μαμά τα προλαβαίνει όλα. Καταφέρνετε ήδη πάρα πολλά. Ξεπεράστε ενοχές και τύψεις που μπορεί να νιώθετε και προσπαθήστε να είστε ευγενικές με τον εαυτό σας. Το να είστε μητέρα είναι μια δουλειά πλήρους απασχόλησης, οπότε μην είστε αυστηρή με τον εαυτό σας. Εάν πιστεύετε ότι το άγχος σας σας καταβάλλει απευθυνθείτε σε έναν ψυχολόγο – οικογενειακό θεραπευτή για διαχειριστείτε το άγχος σας.
 

Πηγή: eisaigynaika.gr

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Έκλειψη Σελήνης 5 Ιουλίου 2020

Έκλειψη Σελήνης 5 Ιουλίου 2020 Από τον Ανδρέα Παπιδά Τηλ. 14990 Στις 5/7/2020 και Ώρα Ελλάδας 07:44 π.μ., πραγματοποιείται Έκλειψη Σελήνης καθώς ο Ήλιος βρίσκεται στις 13ο...

ΠΛΑΝΗΤΙΚΕΣ ΩΡΕΣ 5/7-11/7/2020

ΠΛΑΝΗΤΙΚΕΣ ΩΡΕΣ Από τον Κώστα Κονδύλη Τηλ. 14990 Οι Πλανητικές Ώρες, είναι ο χωρισμός του 24ώρου της μέρας από την Ώρα της Ανατολής του Ηλίου μέχρι της...

Προβλέψεις Κινέζικου Ωροσκοπίου από 6/7 – 12/7/2020

Προβλέψεις Κινέζικου Ωροσκοπίου από 6/7 - 12/7/2020 Από τον Ανδρέα Παπιδα Τηλ. 14990 Σ’ αυτό το άρθρο σας δίνονται οι εβδομαδιαίες προβλέψεις της Κινέζικης Αστρολογίας. Για να βρείτε...

Ερωτικά Ταρώ 4/7-5/7/2020

Ερωτικά Ταρώ Από την Ηρώ Τηλ. 14990 Σε αυτή την ανάρτηση της Ιστοσελίδας, που έχετε αγαπήσει και με την ευκαιρία να σας ευχαριστήσω για τα καλά λόγια...