Home ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΓΥΝΑΙΚΑ Συναισθηματική κακοποίηση

Συναισθηματική κακοποίηση

Συναισθηματική κακοποίηση
υπάρχουν γυναίκες που έχουν κακοποιηθεί χωρίς να το έχουν καν αντιληφθεί. Αναφέρομαι στη συναισθηματική κακοποίηση που δεν  αναγνωρίζεται πάντα εύκολα.
1)    Έλεγχος και κυριαρχική συμπεριφορά.
Οι θύτες νιώθουν την ανάγκη να έχουν τον απόλυτο έλεγχο της σχέσης. Δεν θέλουν να τους ξεφεύγει τίποτα. Παίρνουν αποφάσεις όχι μόνο για τον εαυτό τους αλλά και για τον άλλον, επιβάλλοντας με κάθε τρόπο τις επιθυμίες τους. Χαρακτηριστικό, μάλιστα, είναι ότι συμπεριφέρονται στον άλλον σαν να είναι ανίδεος, ανίκανος να αποφασίσει, υποβάλλοντάς τον σε διαρκή κριτική.
2)    Απομόνωση
Ο θύτης στην προσπάθεια του  να ελέγχει όσο περισσότερο γίνεται το θύμα του, καταβάλει κάθε προσπάθεια να μειώσει στο ελάχιστο τους δεσμούς του με το περιβάλλον του. Του απαγορεύει την κοινωνικοποίηση, ακόμα και τις σχέσεις με οικογένεια.
Όσο και αν φαίνεται υπερβολικό, το θύμα μπορεί να καταλήξει να χρειάζεται να ζητήσει άδεια προκειμένου να κάνει οτιδήποτε, να πάει οπουδήποτε ή να συναντήσει οποιονδήποτε.
3)    Εξευτελισμός και υποτίμηση
Ο θύτης προσβάλει διαρκώς το θυμα του. Δε χανει ευκαιρια να το υποτιμήσει, να το ειρωνευτει. Ποιος ειναι ο στόχος αυτών των πάγιων τεχνικών συναισθηματικής κακοποίησης ; Να  νιώσει ο αποδέκτης τους  άσχημα με τον εαυτό του και να πιστέψει οτι είναι κατώτερος και ανεπαρκής.
4)    Εκφοβισμός και απειλητική συμπεριφορά
 Ο θύτης μπορεί να απειλεί ότι θα γίνει βίαιος, ή ακόμα σε κάποιες περιπτώσεις,   ότι θα καταστρέψει τον ίδιο ή κάτι / κάποιον που αγαπά. Ακόμα και να απειλήσει ότι θα αυτοκτονήσει.
5)    Ξεσπάσματα ζήλειας χωρίς δικαιολογία
Η αδικαιολόγητη ζήλεια και η απροκάλυπτα προκλητική συμπεριφορά με άτομα του αντίθετου φύλου, είναι ένα βασικό σημάδι των χειριστικων ανθρώπων που κακοποιούν συναισθηματικά.
Τί γίνεται όμως, όταν το θύμα προσπαθεί να ξεφύγει από μια τέτοια δυσάρεστη κατάσταση;
Ο θύτης αλλάζει προσωρινά τη συμπεριφορα του προβαίνοντας  σε κάποιες επανορθωτικές συμπεριφορές – λέγοντας  λόγια μετάνοιας, για παράδειγμα, προσφέροντας  ένα ακριβό δώρο. Στόχος του είναι να  συγχωρεθεί το λάθος του και σύντομα να επαναλάβει την κακή συμπεριφορά του. Κάπου εκεί ξεκινά ένας φαύλος κύκλος καθώς η ιστορία επαναλαμβάνεται…
Οι χαρακτηριστικές φράσεις που χρησιμοποιούν είναι: “Σ`αγαπάω αλλά….” ή “έκανα λάθος αλλά αν εσύ δεν …εγώ θα” 
Όποιος έχει συνειδητοποιήσει το λάθος του κι έχει πραγματικά μετανιώσει, αποδίδει το φταίξιμο στον εαυτό του.
Δεν υπάρχει “αλλά…” ” παρά μόνο ” έφταιξα. Συγνώμη, δε θα το ξανακάνω. Σ`αγαπώ.”
Το μήνυμα που θέλω να περάσω σε όλες τις γυναίκες που τυχαίνει να διαβάζουν αυτό το κείμενο είναι το εξής: “Για να θεωρηθεί μια γυναίκα κακοποιημένη, δε χρειάζονται πάντα πληγές στο σώμα της… Μπορεί να υπάρχουν στην ψυχή της… Αγαπήστε τον εαυτό σας…” 
Στους άνδρες αναγνώστες που αναγνωρίζουν το εαυτό τους στη χειριστική συμπεριφορά που περιέγραψα, θα τους ζητούσα να σκεφτούν το εξής: “Πώς θα σας φαινόταν αν κάποιος άνδρας φερόταν στην κόρη σας, κατά αυτόν τον τρόπο;”

Πηγή: eisaigynaika.gr

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Η μέση ηλικία στην Ελλάδα την δεκαετία του ’60, σήμερα και το 2060

Η μέση ηλικία στην Ελλάδα την δεκαετία του '60, σήμερα και το 2060 Η Ελλάδα γερνάει και ένας χάρτης δείχνει με τον καλύτερο τρόπο το...

5 πράγματα που μπορείς να καταλάβεις για τον άλλον από το πρώτο κιόλας φιλί!

5 πράγματα που μπορείς να καταλάβεις για τον άλλον από το πρώτο κιόλας φιλί! Θεώνη Σταματοπούλου Το φιλί είναι πραγματικά ένα πολύ σημαντικό κομμάτι της σχέσης,...

Γιατί τα γυναικεία πόδια είναι το φετίχ των περισσότερων ανδρών

Γιατί τα γυναικεία πόδια είναι το φετίχ των περισσότερων ανδρών Tα γυναικεία πόδια - ειδικά όταν ομορφαίνουν με ψηλοτάκουνα - λαμβάνουν άλλη διάσταση στα...

Εξάγωνο Ερμή – Άρη (26/2/2020)

Εξάγωνο Ερμή – Άρη (26/2/2020) Από τον Ανδρέα Παπιδά Τηλ. 14990 Στις 26/2/2020 στις 19:58, ο Ανάδρομος Ερμής απ’ τις 06ο 44’ Ιχθύων θα σχηματίσει γωνία...