Την Τετάρτη 20/3/2024 και ώρα Ελλάδας 05:08 π.μ. ο Ήλιος περνά στο Ζώδιο του Κριού οπότε και αρχίζει ένας νέος κύκλος της ελλειπτικής τροχιάς της Γης γύρω από τον Ήλιο.
Στις 0ο Κριού λαμβάνει χώρα για το Βόρειο Ημισφαίριο του πλανήτη μας η Εαρινή Ισημερία που είναι η έναρξη της εποχής της Άνοιξης, ενώ αντιθέτως για το Νότιο Ημισφαίριο ξεκινάει η εποχή του Φθινοπώρου.
Η Άνοιξη –για το Βόρειο Ημισφαίριο- θα διαρκέσει μέχρι 20/6/2024 και ώρα 23:52 που Ήλιος θα περάσει στο Ζώδιο του Καρκίνου και θα έχουμε το Θερινό Ηλιοστάσιο. Η Εαρινή Ισημερία, η μηδενική Μοίρα δηλαδή του Κριού, είναι το σημείο εκείνο που Αστρονομικά ο Ήλιος βρίσκεται στο Εαρινό Σημείο Γ. Η συγκεκριμένη μοίρα του Ζωδιακού, είναι μια ιδιαίτερη μοίρα σημαντική που δίνει ιδιαίτερη σημασία τόσο η Κλασική Αστρολογία και ακόμα περισσότερη σημασία η Ουράνιαν Αστρολογία. Η 0ο μοίρα Κριού παίζει σπουδαίο ρόλο για την Δραγώνια Αστρολογία και τον Δραγωνικό Ζωδιακό.
Η μηδενική Μοίρα του Ζωδίου του Κριού είναι η αρχή του Ζωδιακού στη μέτρηση του και έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την Αστρολογία και ως αρχή της ελλειπτικής θεωρείται η αρχή του Αστρολογικού Έτους.
Στις Ισημερίες, σε όλο τον Πλανήτη, τόσο η μέρα όσο και η νύχτα έχουν περίπου την ίδια διάρκεια -αλλά όχι ισομοιρασμένη.
Μετά την Εαρινή Ισημερία στο Βόρειο Ημισφαίριο, η μέρα θα συνεχίζει να αυξάνει τη διάρκειά της που αυτό έχει αρχίσει από 22/12 ενώ η νύχτα θα συνεχίσει να μειώνει έως το ζενίθ της δηλαδή στο Θερινό Ηλιοστάσιο του Έτους.
Οι Ισημερίες και τα Ηλιοστάσια που σημειοδοτούν την αρχή των τεσσάρων Παρορμητικών Ζωδίων (Κριός 20-22/3 Εαρινή Ισημερία, Καρκίνος 22/6 Θερινό Ηλιοστάσιο, Ζυγός 23/9 Φθινοπωρινή Ισημερία και Αιγόκερως 22/12 Χειμερινό Ηλιοστάσιο) αποτελούν αστρονομικά φαινόμενα που σχετίζονται με την περιφορά Γης γύρω από τον Ήλιο, καθώς και την περιστροφή της Γης γύρω από τον άξονά της, και είναι «σημεία» όπου γίνονται μεταβολές στην ίδια τη φύση και στη Ζωή στον Πλανήτη για την προσαρμογή φυτών, ζώων αλλά και του ανθρώπου, με τις κλιματολογικές αλλαγές των εποχών, των μεταβολισμό τους αλλά και τον μεταβολισμό της τροφής τους, καθώς ο ετήσιος κύκλος της Γης γύρω από τον Ήλιο υποδιαιρείται σε τέσσερα τεταρτημόρια –όσα και οι Εποχές του Έτους- που είναι και μία υποδιαίρεση της έννοιας του χρόνου που σαφέστατα δεν είναι γραμμικός αλλά πολυδιάστατος σε συνάρτηση και με τον χώρο – τόπο.
Κλείνοντας, υπενθυμίζω, πως οι Εποχές του Έτους και τα σημεία που τις καθορίζουν -Ισημερίες και Ηλιοστάσια- έχουν έναρξη τα τέσσερα Παρορμητικά Ζώδια (Κριός, Καρκίνος, Ζυγός και Αιγόκερως) θέλοντας να δηλώσουν το παρορμητικό της έναρξής τους, όπου μετέπειτα ακολουθούνται από τα τέσσερα σταθερά Ζώδια όπου σταθεροποιούνται και οι εποχές και μετέπειτα αυτά ακολουθούνται από τα Μεταβλητά Ζώδια που δηλώνουν τον τελευταίο μήνα απ’ τους τρεις της κάθε εποχής που η εποχή μεταβάλλεται για να την διαδεχθεί η επόμενη εποχή του έτους.
Η περιοδικότητα των Εποχών του Έτους που είναι υποδιαίρεση του Χρόνου, φέρνει ανάλογες αλλαγές σε συναισθήματα, ψυχικές διαθέσεις, αλλά και μεταβολές στο σώμα και χρειάζονται οι απαραίτητες αλλαγές στην καθημερινότητα, σε τροφή, ενδυμασία, ψυχαγωγία, χρόνους εργασίας κλπ για να διατηρηθούν σχετικές ισορροπίες και χρόνος προσαρμογής από την μία εποχή στην επόμενη.
Τέλος να τονίσω πως ιδιαίτερο ρόλο στην μελέτη κυρίως γεγονότων που αφορούν θέματα Κρατών, κοινωνιών, οικονομιών, πολιτισμών κλπ παίζει η κατάστρωση του Ωροσκοπίου της Εαρινής Ισημερίας με συντεταγμένες του Τόπου που μας ενδιαφέρει για την αντίστοιχη μελέτη.
Από τον Κώστα Κονδύλη
0 Σχόλια